Panorámic@ Republicana

 
 

 

Principal
Definiciones
Historia
La II republica
Constitución
Guerra civil
Cronología
Descargas
Documentos UCR
Galería de Carteles
Memorial democratic
Temas variados
Enlaces

 

< Atras a Documentos

MANIFEST UNITARI

EL SEGLE XXI ÉS EL DE LA III REPÚBLICA


Celebrem aquest 14 d’abril amb el convenciment de que les idees que van fer possible constituir la Segona República estan avui més vigents que mai en els darrers anys.

Ens hem reunit en aquesta Plaça, per la que reclamem (com s’ha senyalat fa uns moments) el nom de Plaça de la República, per a demostrar que els republicans a Catalunya som progressivament cada dia més i estem millor coordinats, procedents d’organitzacions diverses però coincidents en que cal avançar col•lectivament i unitàriament per a fer possible la proclamació de la República.

L’estat espanyol es va dotar de la Primera República al segle XIX, acabant amb períodes de dictadura i de monarquies històricament obsoletes. Al segle XX va instaurar-se, un exemplar 14 d’abril, la Segona República, de nou fou l’expressió del sentiment democràtic de la gran majoria dels ciutadans de l’estat. Sols el cop d’estat feixista va poder acabar amb una institució democràtica respectada per la ciutadania. El segle XXI serà a Catalunya i Espanya, sens cap dubte, el segle de la III República que entre tots i totes farem realitat.

Fou el dictador, el feixista Franco, qui va reinstaurar, “para dejarlo todo atado y bien atado” com ell deia, la monarquia actual designant com a successor seu al Borbó que primer va jurar respectar els “Principios del Movimiento Nacional” redactats per la Falange i ara viu com monarca legal però no legítim, amb tota la seva amplia família, finançat amb els nostres impostos a través dels pressupostos generals de l’estat.

La Constitució estatal aprovada un 6 de desembre de 1978, després de renuncies, concessions i traïcions, va transformar en el que diuen “constitucional” a la monarquia espanyola. I ara, quan ja es comença a reconèixer que és una Constitució esgotada i caduca, ens neguen el dret a modificar-la, fins i tot en aquest aspecte fonamental, sols volen maquillar-la. Ens neguen el dret democràtic a triar per votació popular a la persona que, entre altres funcions, té la màxima representació internacional i que és el primer cap dels exèrcits. Volen mantenir la successió al poder per heretatge. Ni tant sols quan es modifica l’Estatut de Catalunya es contempla la possibilitat, ni en un futur, de federar-nos amb altres comunitats de tot l’estat.

Certament darrera d’aquestes imposicions antidemocràtiques s’amaga la voluntat de fer funcionar l’estat segons els interessos de la dreta, del imperialisme i de les minories poderoses de sempre, negant els drets més fonamentals a les classes populars.

Però aquesta realitat estem en camí de modificar-la. Entre tots i totes ho farem possible, i no sols amb accions cada 14 d’abril. Ho farem possible organitzant i coordinant millor a tots els republicans, fent un pas endavant a partir d’aquesta concentració, a partir de les banderes republicanes que aquí onegen, de les que estan més que cap altre any als balcons de Catalunya, transformant en punt de represa de la lluita per la República cada una de les concentracions i actes que com aquest s’estan realitzant avui a altres indrets del nostre país, de les celebracions i sopars populars previstos pel proper cap de setmana, de les signatures recollides per retornar a aquesta plaça el seu nom, Plaça de la República. Us animem a que cada dia hi hagi més banderes republicanes als nostres balcons!

Per tot això, en aquest catorze d’abril en el qual recordem la proclamació de la II República, els ciutadans aquí presents, renovem el nostre compromís de treballar per la superació del règim monàrquic, per a crear les bases d’un nou marc polític de respecte a la sobirania dels pobles de l'Estat espanyol:

Per la recuperació democràtica, pels drets socials i polítics, pel dret a l’autodeterminació dels pobles, per una Constitució democràtica, laica, federal i republicana!

Endavant cap a la III República!

Visca la República!

Catalunya, 14 d’abril de 2005.


PLATAFORMA PER LA III REPUBLICA

VOLVER
 

Envíe un mensaje a panoramicarepublicana@iespana.es con preguntas o comentarios sobre este sitio Web.
Última modificación: 26 de noviembre de 2005